סיתות מנורה וצלבים בבית בסנטה קומבה, מחוז גווארדה

המסלול בעקבות יהודי פורטוגל

המסלול היהודי – נגיעות בהיסטוריה האבודה של יהדות ספרד בפורטוגל 

המסלול היהודי או בשמו הפורטוגלי- (rota das judiarias) היא דרך תיירותית שממומנת ע"י האיחוד האירופי ומשרד התיירות הפורטוגלי (turismo de portugal), פרויקט זה בא לשמר את ההיסטוריה היהודית המפוארת של יהדות ספרד באי האיברי.

(הרבה מהמידע תרגמתי מאתר זה מפורטוגזית, להרחבה וכפרים נוספים היכנסו לאתר שלהם בקישור)

 דרך זו חוצה את פורטוגל מגבול ספרד בצפון ובמזרח ועד קו ליסבון-אבורה בדרום. 

במהלך תקופת הקורונה בה לצערי לא הדרכתי סיורים, ביקרתי עם חגית במרבית הכפרים והערים המוזכרים כאן, חלקם מוכרים יותר וחלקם מוכרים פחות. לעתים היינו עוצרים בכפרים ללא שמות ומגלים להפתעתנו סממנים יהודיים שמתבטאים כצלבים או חריטות בכניסות הבתים.  

המסע היהודי שכתבתי כאן עוקב אחר האתרים המרכזיים (מסומנים בכחול וצהוב) שידוע לנו עליהם ברחבי פורטוגל, בהם חיו יהודים ב-900 השנים האחרונות מאז הוקמה ממלכת פורטוגל, בשלב הראשון כיהודים ובשלב שני כ'נוצרים-חדשים'. – המסלול היהודי מסודר בצורה נוחה יחסית בכדי שמי מכם שיבחרו לצאת אליו, לא תאלצו לחזור על דרככם במרבית המקרים.

החלטתי לעיתים להוסיף אתרים שלדעתי ראוי להכיר במהלך הטיול שאינם חלק מ'המסלול היהודי', אך מביקורי בהם התרשמתי רבות וראיתי לנכון להוסיף לכאן. אתרים אלו מסומנים בירוק ומייצגים תצפיות, יקבים, ערים, חופי אגמים וכיו"ב. 

כמו כן לא כל האתרים בהם שהו היהודים מוזכרים כאן מכיוון שזה לא התאים לבניית המסלול.

יהודים חיו בספרד ופורטוגל החל מן הכיבוש הרומי של המקום ע"י יוליוס קיסר מאת הלוסיטאנים לפני כאלפיים שנים, יותר מאוחר יהדות איבריה צמחה מאוד תחת השלטון המוסלמי של בית אומיה במאות ה-8 עד ה-12 לספירה ולבסוף עם הרקונקיסטה (כיבוש האי האיברי ע"י הצלבנים) הפכו היהודים בפורטוגל לתושבי ממלכה רצויים, כבר במאה ה-12 לספירה.

יהודי פורטוגל השתתפו במשך מאות שנים בהתפתחויות התרבותיות והכלכליות של פורטוגל, שרי אוצר, מגלי אוצרות, משוררים ורבנים ידועים חיו בפורטוגל מאז הקמתה.

בסוף המאה ה- 15 עם גירוש יהדות ספרד, נדדו יהודי קסטיליה, במיוחד אלו מאזור אווילה (Avila), טולדו (Toledo) וסלמנקה (Salamanca) (אזור מדריד של היום) לתוך פורטוגל והתיישבו ברובם במחוזות קשטלו ברנקו (castelo branco), גווארדה (guarda) ואלנטז'ו ומשם נדדו למרכז ולאזור קו החוף של ליסבון-קוימברה-פורטו.

המלך מנואל בשנת 1497 הלך בעקבות מלכי ספרד והכריז על יהודי פורטוגל כנוצרים-חדשים  –  cristãos-novos  ובמהלך זה אסר למעשה את הפולחן היהודי.

מצב זה הביא עם השנים לנדידת הרבה מיהודי פורטוגל החוצה לארצות אחרות, במהלך המאות ה- 16 וה-17. יחד עם זאת בתוך פורטוגל נותרו משפחות וקהילות יהודיות שהמשיכו להתגורר ברחבי פורטוגל ולקיים את מצוות הדת היהודית בסתר, מה שאנו מכירים כ- 'אנוסים'. עדויות לקיומם מופיעות בתיעוד ממסמכים ששרדו וממשפטי אינקוויזיציה רבים ובממצאים אריכאולוגים כדוגמת בתי כנסת, מקוואות וסמלים המשוייכים לאנוסים. (ראו בתמונות)

את הטיול העוקב אחרי ה'מסלול היהודי' במלואו, (מפורטו ובחזרה לפורטו) ניתן לעשות בשבוע-שבועיים, תלוי בקצב שלכם, וברצון לבלות גם באתרים הנוספים בדרך. לגבי מלונות, המלצתי היא לבחור מלונות בהתאם לקצב ההתקדמות שלכם במהלך המסלול.

אם תרצו, את המסלול היהודי מפורטו לליסבון ניתן לעשות ב'קצב מהיר' בשלושה ימים, לא כולל השהייה בפורטו ובליסבון.

מצורף קובץ גוגל מפס, של כלל האתרים ונקודות העניין שציינתי!

את המסלול היהודי מומלץ להתחיל בפורטו ולסיים בפורטו, אך ניתן לעשות אותו בתכנון מעגלי מליסבון לליסבון או מפורטו לליסבון ואף ממדריד לפורטו!

יוצאים למסע!

המסלול מתחיל בטיול בעיר פורטו, בה ניתן לבקר ברובע היהודי מן המאה ה- 14 שאושר לבנייה ע"י המלך ג'ואו ה-1 בסוף המאה ה-14, כמו כן ניתן להתרשם מבית הכנסת ה'חדש' שנחנך ב- 1938 ומשמש עד היום את הקהילה היהודית של פורטו.

בין היהודים המפורסמים שחיו בעיר היו – אוריאל דה קושטה (1590-1647) רופא מפורסם שהיגר להמבורג, המשורר בנטו טיישירה (1561-1618) שנרצח במרתפי האינקוויזציה ועוד.

 

המסלול יוצא מפורטו לתחנה הראשונה – לאמגו  (Lamego) –

נסע מזרחה מפורטו לכיוון העיר לאמגו הממוקמת כשעה וחצי נסיעה מפורטו, במעלה עמק הדורו. לפני ההגעה לעיירה לאמגו נעבור בכפר פסו דה רגואה (Peso de Regua)  ממנו יוצא כביש 222 המפורסם לכיוון העיירה פיניהו  (Pinhao) עם הכרמים, הטרסות והיקבים המפורסמים בפורטוגל, מומלץ בחום.

רקע כללי: 

בלמגו ישנם שני זיהויים של רבעים יהודיים בתוך העיר, מצורף במפה המיקום שלהם, כאשר בדרומי שהתקיים כבר במאה ה-13, ישנו תיעוד לבית כנסת במאה ה-15.  מדובר בקהילה גדולה של כ- 400 יהודים בתחילת המאה ה-15. שני הרבעים גדלו מאוד עם הגעת יהודי קסטיליה ב- 1492 ודעכו עם השנים לאחר צו הגירוש/ניצור של המלך מנואל.

בין היהודים המפורסמים שגרו בעיר היה 'ג'וזה מלמגו', סנדלר שעל פי המסורת קיבל מידע חשוב מיהודי נוסף בשם פרו דה קוביליה מהקהילה היהודית של קוביליה. פרו ביקר בקהיר בשנת 1490 לערך וקנה שם מידע לגבי חופי מזרח אפריקה, חופי ערב והודו. את המידע הוא העביר לג'וזה שהעביר אותו לאברהם זכות ולמלך ז'ואו השני שהשתמשו במידע במסעו המפורסם של ואשקו דה גאמה (Vasco Da Gama) לחופי הודו ב- 1498!

משפחות יהודיות מפורסמות שגרו כאן – סידה, בנבנישתי וולנסים. יעקב ולנסים היה מפורסם בגלל ששימש כרופאו הפרטי של הנסיך אנריקה הספן!

לאמגו במאה ה- 17 הייתה בירת היין של נהר הדורו, אפילו הפורטים נקראו אז 'יין למגו'!, הייטור מנדס (Heitor Mendes) היה 'נוצרי חדש' שהתחתן עם ברנקה הנריקס ילידת מונקורובו גם היא יהודייה במקורה. הם ניהלו צי של סירות 'ברקוס' עליהן הובל היין ממעלה נהר הדורו דרך לאמגו עד לפורטו וליקביה.

 

ציון כללי: 4.5

המלצות למגיעים לאזור:

לא לפספס ביקור בעמק הדורו, ביקבים ובתצפיות ובשייט מהעיירה פיניהו. להרחבה בנושא כנסו למאמר שלי בנושא – 'שייט על הדורו'.

מלמגו נמשיך לוילה פלור – Vila Flor

וילה פלור היא תחנת עצירה קצרה בדרך, בעיירה תוכלו לבקר במוזיאון המקומי וברחובות הרובע היהודי עם הקשת שנבנתה לכבוד המלך ד. דניס. (ראו במפה)

רקע כללי: 

בוילה פלור התקיימה קהילה יהודית כבר מהמאה ה- 13 והיא התרחבה מאוד עם גירוש יהודי ספרד ב- 1492. יותר מאוחר הקהילה נרדפה ע"י האינקוויזיציה ונשכחה.

המלצות למגיעים לאזור: אם יש לכם זמן, סעו צפונה כ- 10 דקות לתצפית המרשימה של הנוסה סניורה דה קונסיסאו (במפה).

ציון כללי: 3

מוילה פלור נמשיך מזרחה ודרומה לעיירה מונקורובו

מונקורבו – Torre de Moncorvo

אחד הכפרים עם ריכוז היהודים הגדול בפורטוגל במאה ה-15, המקום התרחב עם גירוש ספרד ולאחר 1497 הפכה מונקורבו לאחד המרכזים הגדולים של נוצרים-חדשים בפורטוגל ואף מתועדות בה למעלה מ-300 חקירות אינקוויזיציה שנפתחו כנגד נוצרים-חדשים!

הרובע היהודי המסומן במפה משמר בתוכו מבנה שעד היום מוכר כמקום ששימש בעבר כבית כנסת.

בין האנוסים של הכפר ידוע על מנואל איסידורו Manuel Rodrigues Isidro שהיה ממונקורבו ושימש כשר האוצר של מלך ספרד במהלך השנים בהן שלטה ספרד בפורטוגל (1580 – 1640)

אחיו ואשקו איסידורו Vasco Pires Isidro ייסד חברה גלובלית של מסחר בין מדריד – מונקורבו- פורטו – אמסטרדם – והמבורג. שניהם אגב נרדפו ע"י האינקוויזיציה…

אבי המשפחה היה ג'ואו רודריגס שבא ממשפחה ידועה של נוצרים חדשים ממירנדלה (Mirandela). ואמו היתה ילידת מונקורבו.

למנואל היו מספר אחים שגרו בוילה פלור, וילה ריאל (Vila Real), פורטו וקסטיליה. שני האחים היו כאמור בקשר כלכלי עם פיליפה ה-3 מלך ספרד ופורטוגל בשנת 1598.

בהשפעתם הצליחו לבטל את משפטי האינקוויזיציה לתקופה קצרה בפורטוגל, בחסות מלך ספרד!

בעקבות כך בשנים אלו יצא הכומר של מונקורבו והאשים את איסידרו ועוד 8 גברים מהעיר שהיו 'נוצרים-חדשים' כיהודים בהאשמות של אכילת בשר מסוים או לבוש מהודר בימי שבת, סיפור זה התגלגל לחקירות האינקוויזיציה בעיר קוימברה (Coimbra) ואיסידורו עזב בעקבות כך את מונקורבו.

קהילה נוצרים-חדשים השתמרה כנראה עד המאה ה-20 במונקורבו לפי תיעוד מברוס באשטו.

יהודי מפורסם נוסף היה טומאש דה פונסקה מהעיירה פריישו דה סינטה הסמוכה למונקורבולכיוון הגבול עם ספרד שתועד בשנת 1620 במכרות הזהב של – Tlalpujahua במקסיקו עליהן הופקד.

 

המלצות: מונקורבו היא עיירה חמודה על ספר פורטוגל והיא כמעט נוגעת בגבול עם ספרד, היא גובלת בדרומה בנהר הדורו במרחק כמה קילומטרים ממנה. ניתן לרחוץ בנהרות בסביבה או להכנס ליקבים של עמק הדורו באזור.

ציון כללי: 4.5

מונקורבו היא תחנה נוחה לעצירה ללילה. משם ממשיך המסלול דרומה וחוצה את הדורו בכפר Pocinho בדרך העולה לוילה נובה דה פוז קוא. בחצייה של הנהר תעברו ממחוז ברגאנסה ואזור טראש-אוש-מונטש (Tras-os-montes) למחוז גווארדה (Guarda)

וילה נובה דה פוז קוא – Vila Nova de Foz Côa

פוז-קוא היא עיירה הממוקמת מדרום לנהר הדורו ומשמשת כגבול הצפוני של מחוז גווארדה. אחד ממאפייני העיר הידועים הם ציורי הסלע (חריטות) מהתקופה הפליאוליתית. בנוסף לכך משמש האזור לכרייה של אבני ה'שישסטו' Xisto, האבן היא גלגול של חימר שהפך לצפחה ולאחר מכן הפך לאבן קשה אך שברירית. בתי הכפר בנויים מאבן זו, בעלת מראה ייחודי.

בפוז-קוא גרה קהילה יהודית מוכרת במשך מאות שנים, תחילתה כבר במאה ה-14. 

לאחר צווי הגירוש הפכה פוז-קוא ליותר מרכזית ליהודים מכיוון ששם האינקוויזיציה פעלה 'פחות'. ברובע היהודי ניתן למצוא את כנסיית סנטה קיטרייה ששימשה בעבר כבית הכנסת של הקהילה, המבנה שמר על צורתו הרבועה ודלת הכניסה בסגנון 'פרסה' בולטת לעין בכפר שרובו בנוי מאבני שיסטו.

ב-1809 חוו האנוסים במקום טבח בו נהרגו למעלה מ- 100 'נוצרים-חדשים' ע"י המון זועם שהאשים אותם בעזרה לצבא הנפוליאוני.

במורד רחוב הפרחים (Flores) ניתן למצוא כתובת פורטוגזית, בה כתוב –

"Louvado Sei o Santíssimo Sacramento"

  הללו את שם קודשו (של המקודש)

 מוכר ככתובת של נוצרים-חדשים מעוד כפרים (ראו בהמשך😊)

ציון כללי: 3

המלצות: ניתן לבקר במוזיאון COA לראות את ציורי הסלע, אני אישית לא התלהבתי. יחד עם זאת למעוניינים בקצת ספורט, ניתן לרדת ממוזיאון קוא בדרך מסודרת למורד נהר הדורו, בנקודה בו הוא נפגש עם נהר קוא, יחד עם תצפית מרהיבה של כרמים וכוס פורט ממרפסת המוזיאון.

מפוז-קוא נמשיך מערבה לכיוון פריישו דה נומאו – Freixo de numao, בו גם כן היתה קהילה יהודית, עיירה זו יפה ויחסית נטושה וניתן להרגיש בה כאילו הזמן עצר מלכת! בניגוד לפוז קוא בה האבן המקומית לא שימרה סמלים יהודיים, בעיירה זו ניתן למצוא צלבים וכתובות של אנוסים.

פריישו דה נומאו – Freixo de numao

בכפר זה גרו יהודים כבר מן המאה ה- 13 ועד היום מרבית אנשי הכפר משתייכים ל- 3 משפחות גדולות – אוליביירה, פריירה ומאונטיניו , שמות המעידים על עברם היהודי!

רציתי לספר 😊 שכשביקרתי במקום באחת הפעמים עם חגית נפגשנו עם עוצר המוזיאון ג'וזה מאונטיניו שהיה יותר משמח לספר לנו על ההיסטוריה היהודית של הכפר והוא אף סיפר על מוצא משפחתו מצאצאי האנוסים

כשמר מאונטין גילה שאנחנו ישראלים הוא מאוד התלהב והחל לעשות לנו סיור בכפר, הוא הראה לנו את בית הוריו שהיו שם וניהלו איתנו שיחה מהמרפסת, בזמן שבתחתית אותה מרפסת היה מסותת צלב קדום על המשקוף המעיד על היות יושבי הבית 'נוצרים-חדשים'.

לאחר מכן טיילנו ברחבי הכפר וזיהינו כתובות עתיקות, כמו גם את בית הכנסת הקדום שבו עדין קיימת גומחה לארון הקודש ואת האזור בו היה הרובע היהודי. אחד הדברים המרשימים בכפר היה עמוד הקלון שעל צידו האחורי מסותתת לה בעדינות מנורת בית המקדש, אותו עמוד שמסמל בכל כפר בפורטוגל את האינקוויזיציה…

יהודי מפורסם שגר במקום היה גם אחד מיצרני הסומאק והיצואנים הגדולים במאה ה-17 – אנטוניו דיאס פרננדס, יליד ותושב פריישו דה נומאו, הוא היה בעלים של 40 דונם של עצי סומאק, מהם גזלה האינקוויזיציה בין 800 ל-1,000 עצי סומאק, שמחירם נע בין 240 ו-300 רייז לכל לעץ!

אגב גם כאן תועדו יותר מ- 150 משפטי אינקוויזיציה במאות ה- 16 עד ה- 18.

 

ציון כללי: 5

המלצות: בהמשך הדרך ניתן לעצור בעיירה מדה (Meda), עיירה נחמדה עם טירה ומקום נחמד לארוחת צהרים.

מפריישו דה נומאו נמשיך לטירה של מריאלבה

מריאלבה – Marialva

מריאלבה היא נקודה יפיפייה שהחלטתי להוסיף למסלול היהודי, העיר עצמה יושבת למרגלות המבצר שנבנה בראש ההר ושימש את קו הביצור הראשוני נגד הקסטליאנים במאה ה- 12.

לאחר ביקור בכפר המודרני ניסע במעלה השביל אל הטירה, מחוץ לה בסמוך לכניסה לטירה היה הרחוב היהודי ויותר מאוחר המשיכו להתגורר בו האנוסים.

במבנה בו מוכרים היום את הכרטיסים השתמר כנראה מבנה בית הכנסת העתיק של תושבי המקום!

בכניסה לתוך חומות המבצר תוכלו להינות מעיר ימי-ביניימית שנותרה בהריסותיה עם מראה ציורי שחבל לפספס, בסמוך לבניין העירייה והכלא הישן, נמצא גם בית הרב או הגביר היהודי שניתן לזהותו בגלל שפע החריטות והסמלים היהודיים בכניסה לבית.

הביקור במקום הזכיר לי את העיר אובידוש, רק שכאן התיירות לא פגעה באותנטיות ונותרה כפי שהיתה אלף שנים או יותר.

ישנו תיעוד של קהילה יהודית ורובע יהודי במקום בשנת 1496, כמו כן ישנו תיעוד של 70 תיקי אינקוויזיציה שנפתחו כנגד נוצרים חדשים במהלך המאות ה-17 וה-18, רובם נגד משפחות נונס, פרננדס ורודריגז.

באזור מדה (Meda) ומריאלבה ניתן למצוא למעלה מ-200 סיתותים של צלבים וכיו"ב בכניסות לבתים המעידים על הנוכחות היהודית במקום בתקופת האינקוויזיציה.  

ציון כללי: 5

לאחר הביקור במריאלבה נמשיך בדרך דרומה לטרנקוזו במרחק של כחצי שעה נסיעה

טרנקוזו – Trancoso

טרנקוזו היא חלק מאותו קו ביצורים של הטמפלרים מן המאה ה- 12 כנגד הקסטליאנים, מצפון לה שוכנת מריאלבה המבוצרת ומדרום לה עיר המחוז גווארדה.

יהודים חיו בטרנקוזו כבר מן המאה ה- 13 ומתועדת הרחבה של בית הכנסת במקום על רקע גירוש יהודי ספרד ב- 1492 ובשנת 1543 הגיעו משרדי האינקוויזיציה לטרנקוזו ופגעו קשות בקהילה היהודית.

כעדות לקיומם של יהודים במקום ניתן למצוא סמלים רבים במשקופי הדלתות, 'בית החתול השחור' (ראו במפה) והמעין.

במרכז העיירה בסמוך ל'חתול' (גורי אריות) לעיל הוקם מרכז יצחק קרדוסו ובסמוך לו ביתו של בנדרה, תושב המקום שמחשיבים אותו כיהודי.

המלצות: יש מסעדה נחמדה בסמוך לכיכר המרכזית

ציון כללי: 4 

לאחר הביקור בטרנקוזו המסלול ממשיך לעיירה לפינהל (pinhel), נקודה זו היא חלק מהאזור של מועצת קשטלו רודריגו (castelo rodrigo). מועצה זו ממוקמת על גבול ספרד ממזרח לפוז–קוא, מריאלבה וטרנקוסו והמלצתי היא לסיים את היום בפינהל או בקשטלו רודריגו ממנה תוכלו לטייל בצורת כוכב לכפרים סביב.

אזור זה היה הרבה שנים תחת שלטון ספרדי ותושבי המקום עד היום יזדהו בפניכם כפורטוגזים-ספרדים. עצם מעבר הגבול הקל בין שתי המדינות, ספרד ופורטוגל באזור זה, ללא גבול גיאוגרפי ברור, הוביל לפלישות רבות של הספרדים ובנוסף לכך הוביל לתנועת ההגירה המאסיבית של יהודי ספרד לפורטוגל.

הרבה מאוד מיהודי טולדו, סלמנקה ואוילה נדדו בשנת 1492 דרך קשטלו רודריגו לפורטוגל!

הרבה מהם נותרו באזור וכמות הסמלים והסיפורים היהודיים באזור זה גדולה ומרשימה.

פינהל – Pinhel

עדויות לקהילה יהודית במקום קיימים כבר מן המאה ה-14 והיא התרחבה מאוד עם גירוש ספרד, ניתן לזהות הרבה סמלים בעיר ובכפרים הסמוכים על דלתות הבתים של 'נוצרים-חדשים'. המקום התפרסם במיוחד בשנות ה- 30 של המאה ה-20, כאשר הגיע למקום ברוס באשטו (Barros Basto) והקים במקום בית כנסת לאנוסים בשם 'שערי אורה' (Shaaré Orah) שנחנך ב- 3.5.1932 , המקום ניטש מעט לאחר מכן בשל עלייתו של סלזאר לשלטון.

ציון כללי: 4.5

קשטלו רודריגו – (Castelo Rodrigo)

קשטלו רודריגו מחולקת לשני חלקים היום העיר העתיקה והמבצר הממוקמים כק"מ מדרום לעיר והעיר המודרנית יותר מן המאה ה- 18 והלאה.

משנת 1209 ישנו תיעוד של יהודים בקשטלו רודריגו ומיקומו של בית הכנסת החרב עדין מזוהה בתוך חומות העיר העתיקה ברחוב בית הכנסת. עם הגעת יהודי ספרד, התרחב הרובע היהודי ותפס כ- 50% מהעיר הימי-ביניימית.

במחוז תועדו 200 משפטי אינקוויזיציה במהלך המאות ה- 16 – 18.

חלק א – הטירה של קשטלו – בטירה עצמה ובתוך חומת העיר העתיקה  נתן למצוא הרבה סמלים יהודיים (ראו בגלרייה), בין הבולטים שבהם נמצאה כתובת בעברית ובפורטוגזית על אחד ממשקופי הבתים ברחוב cdeira.

אנטוניו פונסקה שליווה אותנו הוא תושב העיר וגם הוא מצאצאי האנוסים(!) ,יחד ניסינו לפענח את הכתובת וממה שהצלחנו להבין מצאנו בה את שמות המשפחה 'אללוף' ו'אברבנל' בפורטוגזית וכנראה 'יוסף' בעברית.

חלק ב – בעיר המודרנית שיושבת למרגלות הטירה הימיביניימית של קשטלו רודריגו, ניתן למצוא מידי פעם צלבים במשקופי הבתים.

חשוב בהרבה בביקור בעיר היא ההגעה למרכז היהודי על שם 'אפרים בואנו'!

במוזיאון זה מוצגים מספר פריטים ארכיאולוגים שנאספו מכפרי האזור. אנטוניו הציג לנו פרוכת עתיקה של ארון קודש שהגיעה למקום לפני מספר שנים, זאת לאחר שהכנסייה ב- virmosa, כפר שכן ויתרה עליה.

הפרוכת נשמרה היטב וניתן לזהות בה סממנים יהודיים כמו גורי אריות, שער השמיים ועוד. (ראו בגלריה).

 במוזיאון תוכלו למצוא ציור של רמברנט בו מצויר חברו, אפרים בואנו באמסטרדם שבהולנד. אפרים נולד ב- 1599 בקשטלו רודריגו משם נדד ללימודי רפואה בבורדו שבצרפת ומשם המשיך לאמסטרדם. הוא נפטר באמסטרדם ב- 1665 והוא מייצג עד היום את הבריחה היהודית מהאינקוויזיציה.   

המלצות:  קשטלו רודריגו היא עיירה נחמדה עם אופי ספרדי מעורבב בפורטוגזי. ממליץ לעצור כאן לטיול כוכב בכדי לראות מה יש בכפרים בסביבה כגון אלמידה, אלמנדרה ופינהל. 

ציון כללי: 5

אלמנדרה – Almendra

כפר קטן וציורי הממוקם כ- 10 דקות מצפון לקשטלו רודריגו.  הכפר נקרא אלמנדרה מלשון 'שקדייה'

הכפר שימש קהילה גדולה של אנוסים עם גירוש יהודי ספרד וניתן לזהות במקום הרבה סמלים שהשתמרו היטב בין הסמטאות היפות של הכפר. בפינת הכפר המערבית שוכנת הכנסייה של 'מטריז מאלמידה' ועל הקיר הצפוני שלה ניתן לזהות את הכתובת של – "הללו את שם קודשו" שקיימת גם בפו-קוא ובפריישו דה נומאו ומייצגות עדות להשתלבות היהודים בחיי הנוצרים בתקופת האינקוויזיציה.

המלצות: למגיעים לאזור זה בסוף פברואר ובתחילת מרץ – מתקיים במקום ובעירייה השכנה פוז-קוא 'פסטיבל פרחי השקדיות' בו ניתן להנות ממרחבי ענק של שקדיות פורחות, טיולי ג'יפים באזור, יחד עם הופעות ושווקי איכרים.

אם יש לכם זמן ניתן להצפין עד לתצפית סאו גבריאל המסומנת במפה – ממליץ בחום. מתצפית זו ניתן לראות את רכס הרי מונקורבו ווילה פלור מצפון, יחד עם נהר הדורו, ממערב את פוז-קוא, טרנקוסו, ומריאלבה, את קשטלו רודריגו מדרום ואת ספרד ממזרח. 

ציון כללי: 3.5

 

 

Almeida – אלאמידה

כעשרים דקות דרומית לקשטלו רודריגו שוכנת אלמידה, עיירת גבול שספגה הרבה מלחמות, אך כיום היא שקטה רגועה ויפה לטיולים בסמטאות העיר העתיקה.

שמה הערבי של העיר מגיע מהשם אל – מדה (משטח/פלטה/רצפה) כנראה בהקשר השטח בו היא נמצאת וראוי לחקלאות.  המקום עבר מיד ליד במהלך השנים והמלחמות בין ספרד ופורטוגל ועל כן הוחלט לבנות בו במאה ה-17 מערכת ביצורים יפיפייה מסביב לעיר! בצורת כוכב. עיר זו לבסוף נכבשה בתחילת המאה ה- 19 ע"י הצבא הנפוליאוני.

המלצות: לבקר בבית הכלא מהמלחמות הליברליות וסיור על ביצורי העיר.

וילאר פורמסו (Vilar Formoso)

לאחר שנסיים את ביקורנו באזור קשטלו רודריגו, נמשיך דרומה מאלמידה לוילאר פורמסו (Vilar Formoso)  עיירת גבול בין ספרד לפורטוגל.

בעיירה זו שוכן מוזיאון – fronteira da paz (גבול השלום), מוזיאון חשוב זה מתעד את סיפורו המפורסם של סוזה מנדש (Sousa Mendes) הקונסול בצרפת שחתם על אשרות כניסה לפורטוגל של יהודים שברחו מהנאצים במהלך מלחמת העולם השנייה! פועלו הביא להצלת מעל 30,000 יהודים מידי הנאצים והם ברובם נדדו לאחר מכן לארצות דרום אמריקה.

בעקבות מעשיו ממשלת פורטוגל פגעה בו ובמשפחתו קשות! ובשנת 1966 הוא הוכר כחסיד אומות העולם.

וילאר פורמסו היא התחנה המרכזית בה עברו הפליטים היהודיים במלחמה והמוזיאון במקום מייצג את פעילותו ההירואית של מנדש

ציון כללי: 4.5

המלצות: וילאר פורמסו יושבת על הגבול של ספרד וניתן להמשיך ממנה מזרחה לסלמנקה (Salamanca) שבספרד במרחק שעה ורבע נסיעה ולמעוניינים להמשיך משם לאוילה (Avila) ולבסוף להגיע לטולדו ולמדריד ולראות מהיכן הגיעו אותם יהודים רבים שגורשו מספרד ב- 1492.

למעשה ניתן לעשות את המסע היהודי על ציר מדריד-פורטו עם טיסת הגעה לאחד מהיעדים וחזרה מהשני.

מוילאר פורמוסו נפנה מערבה לכיוון העיר גוורדה

גווארדה – Guarda

הרובע היהודי ממוקם בנקודה מרכזית בעיר הימי-ביניימית. בתוך חומות העיר, הקהילה היהודית בגווארדה היתה במשך מאות שנים אחת הקהילות החשובות בפורטוגל ואחת העתיקות שבניהן כבר משנת 1199!

הקהילה היהודית במקום עסקה במקצועות רבים כגון חייטים, סנדלרים, פיסיקאים, מנתחים ועוד. עם גלות ספרד ב-1492 גדלה הקהילה מאוד ובשנת 1496 התמודדה הקהילה עם גיור לנצרות או יציאה לגלות.

בין המשפחות הידועות בעיר היו משפחות מרקוס, אלבה וברוך.

בשיטוט ברובע היהודי תוכל למצוא כתובות וסמלי אנוסים וגם מגן דוד מודרני.

המלצות:

גווארדה היא מרכזית וניתן למצוא בה את כל השירותים שצריך. לא לפספס ביקור במרכז העיר העתיק הסמוך לכנסיית ה- SE המקומית.

ציון: 3.5

בלמונטה – Belmonte

בלמונטה היא העיר הכי מפורסת בגלל שהצליחה לשמר את יהדותה עד ימינו. בשנת 1917 הגיע למקום שמואל שוורץ שזיהה את תושבי המקום כאנוסים, ופרסם מספר מאמרים בכתבי העת העולמיים בנושא, בשנות ה- 90  של המאה ה- 20 החלה רבנות ישראל בגיור של כ- 35 משפחות במקום.

עד היום קיימת קהילה יהודית במקום ובית הכנסת פעיל

במקום ישנן עדויות לקיומו של בית כנסת עוד משנת 1297, יחד עם סמלי אנוסים על משקופי הבתים.

המלצות: למבקרים במקום מומלץ לבקר במוזיאון היהודי ובמוזיאון התגליות המוקדש לקפטן קברל. 

הדמות המפורסמת ביותר שיצאה מבלמונטה היה הקפטן פדרו קברל שנשלח להודו בשנת 1500 ע"י המלך מנואל, אך נסחף לחופי דרום אמריקה ולמעשה גילה את ברזיל!

ציון: 5

המלצות: סיור מודרך בעיר בהדרכת אריה! לא לפספס! , למידע נוסף ראו בדף צור קשר

 ביקור בכפר סורטלייה הקרוב (Sortelha) זהו כפר ימי-ביניימי שהשתמר בצורה מדהימה!

 

מבלמונטה נמשיך דרומה לכיוון קשטלו ברנקו

המלצות לדרך:

ניתן לבקר בקוביליה בה שכנה קהילה יהודית, ממנה יצא פרו דה קוביליה ומסר את המידע לג'וזה מלאמגו לגבי חופי ארצות ערב והודו לקראת המסע המפורסם של ואשקו דה גאמה.

מקוביליה ניתן לנסוע במעלה סרה דה אשטרלה ולהגיע לפסלה של 'מלכת הרועים' ולהמשיך לנקודה הגבוהה בפורטוגל היבשתית – הטורה – Torre.

נקודה נוספת, ממזרח לבלמונטה היא מונסאנטו (Monsanto) , כפר תיירותי במחוז קשטלו ברנקו השוכן על הר גבוה ומתצפת על ספרד במזרח וקשטלו ברנקו מדרום ופנהמקור ממערב. במקום ישנם סלעי ענק מגליטיים ופרה-היסטוריה מרשימה. מומלץ בחום!

כמו כן מומלץ לעצור ללילה במחוז זה ולטייל להנאתכם

 

קשטלו ברנקו – Castelo Branco

קשטלו ברנקו היא המחוז שגובל בגווארדה מצפון, אלנטז'ו מדרום, ספרד ממזרח וקוימברה ממערב. בעיר התקיימה קהילה יהודית גדולה, במיוחד על רקע גירוש ספרד וניתן לזהות זאת בריבוי דלתות ה'פרסה' המפוזרות בעיר, יחד עם סמלים של אנוסים, כמו גם סמל שבור של מנורה.

מעיר זו יצא אפונסו דה פאיבה (Afonso de Paiva) שיחד עם פארו דה קוביליה יצאו לחקור את המזרח למען המלך ג'ואו השני על רקע עידן התגליות.

כמו כן אמאטו לוסיטאנו (1511-1568) ואליהו מונטאלטו (1567-1616) יצאו מעיר זו והתפרסמו בגלל מחקריהם בעולם הרפואה.

יחד עם זאת ישנו תיעוד של מעל 400 מקרים של משפטי אינקוויזיציה בעיר.

המלצות:

לבקר במוזיאון היהודי. ביקור בארמון האפיסקופל המרשים של הבישוף ולגלות בין הפסלים את משה רבינו שממנו למעשה יוצאים המים להשקיית כל הגינות בארמון. עדות נוספת להשפעות היהודיות על העיר.

ציון כללי: 4.5

 לאחר הביקור בקשטלו ברנקו נמשיך דרומה לקשטלו דה וידה

המלצות: ביקור במונסנטו לעיל

קשטלו דה וידה – Castelo de Vide

אזור זה מדרום למחוז קשטלו ברנקו ובתוך מחוז אלנטג'ו מייצג את נדידת יהודי ספרד לכיוון אבורה ולאחר מכן ליסבון.

עיר זו התפתחה מאוד עם גירוש יהודי ספרד ומשמרת בתוכה אלמנטים רבים של דלתות 'פרסה' שהגיעו עם התרבות היהודית מספרד.

במוזיאון היהודי בעיר ממוקם בית הכנסת הישן בו ניתן לבקר.

המלצות: ביקור בכפר השכן מרבאו (Marvão) עליו כתב ג'וזה סאראמגו – "ממרבאו יכול אדם לראות את כל הארץ… כאן כל מבקר יכול לומר – כמה גדול העולם"

מקשטלו דה וידה נמשיך דרומה ומזרחה לאלווס

אלווס (Elvas)

העיר אלווס מוכרת כיום כאתר מורשת עולמית. העיר היתה בין הגדולות בפורטוגל והיא הושפעה רבות מן התרבויות היהודיות והערביות שפעלו בה.

היסטוריה יהודית מתועדת במקום כבר מן המאה ה- 14, אך יהודים שכנו בעיר זו כנראה כבר מהמאה ה- 8 לספירה עם הכיבוש המוסלמי של המקום. במקום ניתן עדין למצוא סמלי אנוסים על משקופי הדלתות.

בין היהודים המפורסמים בעיר היו צאצאיו של אברהם סניור, האיש העשיר באי האיברי שהיה בין המממנים המרכזיים למסעו של כריסטופר קולומבוס לאמריקה.   

מאלווס נמשיך מערבה לכיוון אבורה

אבורה – Evora

אבורה היא עיר עתיקה ומרשימה, והיא מוכרת כאתר מורשת עולמית, בה כ- 4000 מבנים. העיר ממוקמת כשעתיים נסיעה מליסבון, אך מרבית התיירים לא מגיעים אליה בשל המרחק הרב.

כל פעם שאני מבקר בעיר אני מרגיש צמרמורת, לדעתי לא נמצא בפורטוגל מקום שבו אפשר ממש להרגיש את האינקוויזציה כמו באבורה. (לדעתי)

האינקוויזציה במקום ידועה לרעה ומפורסם מרד שבוצע נגד אנשי הדת במקום ב- 1637. הרובע היהודי עצום בגודלו וניתן לטייל בו ולמצוא את הסמלים היהודיים כגון צלבים ומזוזות (ראו במפה). במעלה רחוב ה'מטבעות' המואדה (Moeda) ניתן לראות את בית הרב המפואר ואם נמשיך בעלייה נגיע למפגש עם הכיכר של ג'ירלדו. שימו לב שזו אחת הכניסות לרובע היהודי והשתמרו בה הווים ששימשו את דלתות הרובע העתיקות, אותן סגרו כל ערב.

בכיכר גירלדו (Giraldo) תוכלו למצוא את כיתוב האינקוויזיציה באמצע הכיכר כעדות לתקופה האפלה, מצפון לה ישב בניין בית המשפט.

משם נעלה לספרייה הציבורית בה תמצאו ממצאים עתיקים רבים, ביניהם ספרו של רבי אברהם זכות לגבי אסטרונומיה ושיטות ניווט. ספר זה אגב הודפס בליריה (Leiria) בבתי דפוס של יהודים במאה ה- 15.

ציון: 5

המלצות:

 ניתן לבקר בקפלת העצמות שנבנתה משלדים של רבים מבני אבורה… (Chapel of Bones)

לאחר טיול בעיר מומלץ בחום להמשיך לאתרים המגליטיים באזור ובראשם אלמנדרס קרומלך (Almendres Cromlech) אתר מגליטי מרשים בסגנון סטונהנג' באנגליה ורוג'ום אל-הירי בגולן.

 

לאחר הביקור באבורה נמשיך לליסבון, בדרך ניתן ומומלץ לבקר בהרי אררבידה שבפנינסולת סיטובל לראות את חופי האוקייאנוס היפים באזור זה.

 

ליסבון – Lisboa

הרובע העתיק מן המאה ה- 13 שכן היכן שהיום ה- Baixa-Chiado, והרובע הגדול מן המאות ה- 14/15 שכן היכן שקיים היום רחוב היהודים (Rua da Judiaria), רובע זה כלל בית ספר, שני בתי כנסת והיו לו כ- 7 דלתות אותן סגרו כל לילה. 

ליסבון מפורסמת בשל הטבח שבוצע ביהודים בעיר בשנת 1506

 

בית הכנסת שערי תקווה בליסבון נחנך ב- 1904 ומשמש מאז את הקהילה היהודית בליסבון.

בין היהודים המפורסמים שגרו בליסבון היו משפחת אברבנל כולל רבי יצחק, ויעקב לומברזו רופא מפורסם בארה"ב של המאה ה- 16.

 

לאחר הביקור בליסבון נצא צפונה לטומאר 

טומאר – Tomar

לקראת הביקור במקום ראוי לציין את שמואל שוורץ, חוקר שביקר בתחילת המאה ה-20 ברחבי ספרד ופורטוגל בחקר האנוסים. בין ממצאיו המרכזיים היתה קהילת אנוסי בלמונטה, אותם עזר להחזיר ליהדות. ערב מלחמת העולם השנייה הוא רכש את מבנה בית הכנסת העתיק בטומאר שנעשו בו חפירות ארכיאולוגיות ויותר מאוחר הוא העביר אותו לממשלת פורטוגל שתקים בו יותר מאוחר את מוזיאון אברהם זכות. Abraão Zacuto

בית הכנסת של טומאר נבנה במהלך המאה ה-15 ובסמוך לו אף היה מקווה טהרה. המבנה היה בעל חשיבות למסדר הצלוב בטומאר והנסיך אנריקה (הספן) שעמד בראש המסדר באותן שנים הורה על בנייתו של בית הכנסת!

המבנה עצמו ניטש ב-1497 ושימש לכל מיני שימושים עד שנרכש לבסוף ע"י ש' שוורץ. במקום נמצאו מספר מצבות היסטוריות כמו חנוכת בית הכנסת בליסבון ב- 1308.

כיום המקום משמש קהילה מצומצמת מאוד של יהודים ואינו בשימוש כמעט.

בית הכנסת הוא למעשה היחיד מסוגו בכל האי האיברי שהצליח להשתמר כפי שנבנה בראשיתו. עם מראה מאפיין של בתי הכנסת הספרדיים עד היום עם כיסאות סביב הבימה המרכזית והקשתות על בסיסי העמודים.

ציון כללי: 5

המלצות: לא לפספס ביקור במנזר הצלוב במעלה ההר! וגם מומלץ לבקר במנזר בבטליה

מטומאר נמשיך בדרכנו לקוימברה

קוימברה – Coimbra

בקוימברה ידוע על קיומם של שני רבעים, הרובע הראשון הוקם עם כיבוש האזור בסוף המאה ה- 12 ותחילת המאה ה-13 כנראה כחלק מהכרת התודה שלו לעזרה היהודית לכיבוש הנוצרי של פורטוגל (הרקונקיסטה). הרובע השני הוקם במאה ה- 14 והשתמר עד שנת 1497.

קוימברה ידועה מבחינת היהודים, בקיומו של בית דין גדול של האינקוויזיציה במקום… בו בוצעו טקסי אוטו-דה-פה – auto-de-fé, אשר מתועדים בה היטב!  בטקסים אלו היו מענישים או מוציאים להורג  אנשים בדרך כלל בשריפה בחיים.  הרבה מאוד מהאנוסים מצאו את מותם בטקסים אלו החל ב- 1567 ובמשך 200 שנים עד שנת 1750 לערך.

המזרקה החדשה (Fonte Nova) הבנויה בסגנון ברוק מתחילת המאה ה-18,  מוכרת כמעיין היהודים, כנראה על בסיס בנייתה על מבנה או מקווה יהודי. ובעיר נמצא לפני כמה שנים מקווה טהרה עתיק כחלק משיפוץ בניין מגורים ברובע.

המלצות: לבקר באוניברסיטה העתיקה בין להקות העטלפים!

 

לאחר הביקור בקוימברה נצא בחזרה לפורטו ולמעוניינים ניתן לבקר בדרך בלירייה (Leiria), בה הודפס בשנת 1496 ה- Almanach Perpetuum – ספרו של רבי אברהם זכות בנושא מתמטיקה ואסטרונומיה. הספר הודפס בבית הדפוס של סמואל דה אורטאס שגורש מספרד כיהודי, ארבע שנים קודם.

ספרו של זכות היה חשוב ומשמעותי במיוחד על רקע גילוי הדרך להודו ע"י ואשקו דה גאמה שנתיים לאחר מכן ב- 1498!

המלצות: ביקור ביער בוסאקו באזור